KATSAUS VÄITÖSPÄIVÄÄN

Väitteleminen on vuosisatojen aikana muovautunut hieno akateeminen perinne. Väitöspäiväni 26.6.2020 päättää yli neljän vuoden tutkimusmatkan, ja minulla on ilo kutsua Sinut jakamaan tämä päivä kanssani. Tässä katsauksessa kerron väitöspäivään liittyvästä protokollasta, jotta voit vapautua muodollisuuksien miettimisestä ja keskittyä nauttimaan päivän sisällöstä. Väitöspäivään kuuluvat väitöstilaisuus sekä tilanteen niin salliessa vastaväittäjän kunniaksi järjestettävä väitöskaronkka.

Väitöstilaisuus

Väitössali:

Paavo Koli -sali, Pinni A -rakennus, Tampereen yliopisto

Kanslerinrinne 1 (Käynti yliopiston sisäpihan puolelta)

Livestream-linkki:

https://tuni.zoom.us/j/64097760661?pwd=L0hPdHZRWER2bUduS2FTNE1CRHd5dz09

Meeting ID: 640 9776 0661

Password: 559547

Varmistathan, että oma mikrofonisi ja videokamerasi ovat suljettuna liittyessäsi tilaisuuteen, kiitos!

Väitöstilaisuuden tarkoitus

Väitöstilaisuus järjestetään yliopiston tiloissa. Väitöstilaisuus on julkinen ja kaikille avoin ja sellaisenaan todentaa avoimuuden ja läpinäkyvyyden periaatteita tieteessä. Pandemiarajoitusten vuoksi väitössaliin sallitaan nyt vain rajattu määrä ihmisiä, ja yliopiston ohjeita noudattaen paikan päälle kutsutaankin ainoastaan akateemisen yhteisön avainhenkilöt, tutkimusprosessiin myötävaikuttaneet tahot ja perheenjäsenet. Tilaisuutta voi kuitenkin seurata etäyhteyden kautta myös verkossa. Näin väitöstilaisuuden julkista ja avointa luonnetta voidaan vaalia poikkeusoloista huolimatta.

Väitöstilaisuuden kulku

Väitöstilaisuuden päähenkilöt ovat vastaväittäjä, väittelijä ja kustos (tilaisuuden puheenjohtaja ja valvoja, väitöskirjani vastuuohjaaja). Väitöstilaisuus alkaa klo 12.15, mutta salissa on oltava paikalla tasan klo 12.00. Kustos avaa tilaisuuden, jonka jälkeen väittelijä lukee kirjoittamansa lektion. Lektio (lat. lectio praecursoria) on lyhyehkö luento, jonka tarkoitus on kertoa tutkimuksesta yleistajuisesti ja valottaa sitä tarvetta, johon tutkimus pyrkii vastaamaan. Lektion jälkeen vastaväittäjä pitää oman avauspuheenvuoronsa ja väitteleminen voi alkaa. Tällöin vastaväittäjä esittää ne huomiot, joihin katsoo työn antavan aihetta ja väittelijä vastaa esitettyihin huomioihin.

Väitöstilaisuuden jälkeen kokoonnutaan Pinni A:n eteen kiittämään vastaväittäjää, kustosta ja kaikkia tilaisuuteen osallistuneita.

Asu

Väitöstilaisuuteen ei ole erikseen määriteltyä pukukoodia, mutta tyypillisesti asuksi valitaan siisti aamupäiväasu (naisilla ei hattuja). Kotona tilaisuutta voi seurata vapaassa asussa. 😉

Väitöskaronkka

Juhlapaikka:

Juhlatalo Epaalan Anselmi

Kansikantie 25
36600 Pälkäne

https://epaalananselmi.fi/

Juhlatalo Epaalan Anselmi on vanhasta kyläkoulusta uudistettu uniikki juhlatalo, jossa pieninä ripauksina näkyy rakennuksen kouluaikainen historia. Juhlataloa ympäröivät tyynenä aaltoileva suomalainen peltomaisema ja vihreänä hehkuvat koivut. Ympäröivä luonto luo väitöskaronkalle arvokkaat, mutta maanläheiset puitteet.

Juhlatalolla noudatetaan tarkasti pandemia-ajan ohjeita, mm. salin istumajärjestys tehdään normaalia väljemmäksi ja alkumaljat kaadetaan valmiiksi laseihin pöydälle, josta kukin vieras saa noutaa omansa. Henkilökunta kertoo käytännönjärjestelyistä tarkemmin paikanpäällä.

Väitöskaronkan tarkoitus

Väitöstilaisuutta seuraa, tilanteen niin salliessa, iltatilaisuutena järjestettävä väitöskaronkka. Väitöskaronkka on vastaväittäjän kunniaksi järjestettävä akateeminen juhla, johon on tapana kutsua akateemisen yhteisön avainhenkilöt, tutkimukseen myötävaikuttaneet tahot, perheenjäsenet, ja läheisimmät ystävät. Väitöskaronkka ei ole tyypillisesti avec-juhla.

Tunnelma on välitön ja lämmin, vaikka karonkka onkin yksi harvoista juhlista, joissa noudatetaan vielä sille ominaista protokollaa. Historian havinaa voi aistia monista perinteistä, esimerkiksi hattupöydästä, johon väitelleet tohtorit laskevat hattunsa. Näin voidaan laskea kuinka monta tohtoria talossa on paikalla. Voit kuitenkin luottavaisin mielin ja avoimin sydämin nauttia juhlasta, sillä täällä ei ole enää tarkoitus väitellä!

 

Väitöskaronkkaan saapuminen

Väitöskaronkkaan voi saapua joko yhteiskuljetuksella tai omalla autolla. Yhteiskuljetus lähtee klo 17.30 Tampereen yliopiston Päätalon pääovien edestä (kts. kartta). Yhteiskuljetuksessa on huomioitu riittävät turvavälit, joten käytössä on iso Mattilan liikenteen linja-auto.

Paluukyyti Juhlatalolta Tampereen keskustaan lähtee ennen puoltayötä. Paikalle saa tilatuksi myös takseja, jos käy niin, että juhlissa haluaisikin viipyä vielä pidempään. Keskiyöllä taika kuitenkin raukeaa, ja silloin viimeistenkin juhlijoiden on siirryttävä jatkosuunnitelmien pariin.

Mikäli tulet omalla autolla tai taksilla, varaathan Tampereen keskustasta juhlapaikalle saapumiseen n. 35 minuuttia.

Väitöskaronkan kulku

Väitöskaronkka alkaa klo 18.15 tervetulopuheella ja -maljalla, joka kohotetaan vastaväittäjän kunniaksi. Tervetulopuheen jälkeen siirrytään kyläkoulun entiseen juhlasaliin illallistamaan. Pöytäkartasta voit tarkistaa oman illallispöytäsi ja istumapaikkasi.

Väitöskaronkkaan kuuluvat juhlaillallinen ja tunnelmaa kohottavat kiitospuheet. Illallisen ja puheiden jälkeen ilta jatkuu vapaamuotoisesti alakerran Werstaassa. Entinen puukäsityöluokka toimii juhlissa 'salakapakkana', jossa luvassa on seurustelua, musiikkia ja keskieurooppalainen baaritarjoilu.

Kun ilta kääntyy yöksi, on aika jättää Pälkäneen maalaismaisema kauniiksi muistoksi kesäillasta, joka toteutui sittenkin, näistä poikkeuksellisista ajoista huolimatta.

Asu

Frakki tai tumma puku. Tavan mukaan, jos mies pukeutuu frakkiin, naispuolinen seuralainen pukeutuu pitkään iltapukuun. Jos mies valitsee ylleen tumman puvun, naispuolinen seuralainen pukeutuu juhlavaan asuun. Yksin saapuva nainen voi valita asukseen joko pitkän iltapuvun tai juhlavan asun. Tavan mukaan karonkassa mustaan iltapukuun pukeutuvat vain väitelleet naispuoliset tohtorit.

epaala

Kuva: Juhlatalo Epaalan Anselmi

Väitöspäivää koskevat ohjeet: Ira Virtanen, Väittelijän puheviestintä -kurssi,

Tutkijakoulu, Tampereen yliopisto, 2020

Ilmoittautuminen:

Hely Lahtinen

0408286780

hely@avaintulos.fi

Lisätietoja väitöspäivästä:

Sonja Lahtinen

0407305725

sonja.lahtinen@tuni.fi

Livestream-linkki:

https://tuni.zoom.us/j/64097760661?pwd=L0hPdHZRWER2bUduS2FTNE1CRHd5dz09

Meeting ID: 640 9776 0661

Password: 559547

Varmistathan, että oma mikrofonisi ja videokamerasi ovat suljettuna liittyessäsi tilaisuuteen, kiitos!

Väitöstiedote:

Voit lukea väitöstiedotteen ja ladata väitöskirjan täältä: